New York, Land Records (FamilySearch Historical Records)/Known IssuesEdit This Page

From FamilySearch Wiki



Known Issues

NOTE: Original films may be ordered into and viewed at your local FamilySearch Center. See (Ordering Microfilm or Microfiche). Film numbers can be found through the Catalog link at the top of the FamilySearch homepage.

Question #1: Some images found when browsing are upside down and backwards (mirror- image). Is there another way to view these images?
Answer #1: These images are available on microfilm which can be ordered and viewed. See NOTE above. If you don’t wish to order the film, rotating the image using the tools bar will allow you to view the image right side up, but the words are still backwards. It is difficult, but not impossible to read the image in this manner. You may try reading the text from a mirror image of your monitor.

Question #2: Where can I find missing records for Albany County?
Answer #2: See answers below for information about known missing records and their respective film numbers, if available, or alternate online location:

  • The Deed records in the All Counties browse points are all from Albany County.
  • Albany > Mortgagee index 1755-1829 contains both Albany > Mortgagor index 1630-1894 U-Z (starting with Image 4) and Albany > Mortgagee index 1755-1829 (starting with Image 273).

Question #3: I am looking for Mortgage records from Broome County. Can you tell me where they might be located?
Answer #3: There are Broome County Mortgage records misplaced in the Tioga County browse point as follows:

Mortgagee Index 1806-1869 vol 1-5
Mortgagee Index 1870-1887 vol 6-7
Mortgagee Index 1888-189 vol 8
Mortgages 1791-1806
Mortgages 1806-1819 vol 1-2
Mortgages 1818-1830 vol 3-4
Mortgages 1830-1835 vol 5-6
Mortgages 1835-1839 vol 7-8
Mortgages 1839-1843 vol 9-10
Mortgages 1843-1846 vol 11-12
Mortgages 1846-1848 vol 13-14
Mortgages 1851-1852 vol 17-18
Mortgages 1852-1853 vol 19
Mortgagor Index 1806-1869 vol 1-5
Mortgagor Index 1870-1887 vol 6-7
Mortgagor Index 1888-1895 vol 8

Question #4: I am looking for Deeds for the year 1883 v. 85 in Chautauqua County. Can you tell me where to find them?
Answer #4: Deeds 1857 v. 78 and 1883 v. 85 are on the same film. The images were all loaded in the browse point Deeds 1857 v. 78. The v. 85 images begin on Image 243 and go to the end of the browse point.

Question #5: The images loaded in the browse point Chautauqua > Deeds 1846-1853 vol 41 > are from Wayne County. Can I view the Chautauqua Deeds someplace else?
Answer #5: The Chautauqua > Deeds 1846-1853 vol 41 images are on film # 478723 that can be ordered and viewed. See NOTE above.

Question #6: In Chemung County I am finding records for many other counties. Can you clarify the correct counties for these records?
Answer #6: There are records for the counties of Schuyler, Steuben, Tioga and Tompkins incorrectly located in Chemung County. Most of the records are correctly labeled but are misplaced. In addition to those that are labeled the following folders below can be found:

Schuyler County records:
  • Grantee Index 1876-1883 Vol 1
  • Grantee Index 1883-1910 Vol 2
  • Grantee Index 1949-1965 A-K
  • Grantee Index 1949-1965 L-Z
  • Grantor Index 1876-1882 Vol 1
  • Grantor Index 1882-1910 Vol 2
  • Grantor Index 1910-1931 A-Z
  • Grantor Index 1932-1948 A-K
  • Grantor Index 1932-1948 L-Z
  • Grantor Index 1949-1965 A-K
  • Grantor Index 1949-1965 L-Z
Tioga County records:
  • Mortgages 1791-1831 Vol 1-2
  • Mortgages 1830-1838 Vol 3-4

Question #7: I am looking for K-L Grantee Indexes in Erie > Deed index-grantee 1929-1930 vol 15, A-L. Can you tell me where to find them?
Answer #7: Unfortunately, the indexes for K-L are Grantor instead of Grantee indexes, and are not available on any microfilm. These Grantor indexes for K-L are repeated in Erie > Deed index-grantor 1929-1930 vol 15, K-S.

Question #8: Are there images missing in Essex County?
Answer #8: Yes. Pages 80-83 that would fit between images 46 and 47 in the browse point Essex > Mortgagee index 1799-1860 vol 1 are missing online and on the microfilm. These images are not available for viewing.

Question #9: Where can I find Greene > Grantor index 1800 -1880 C-L records?
Answer #9: The Greene > Grantor index 1880 -1890 C-L browse point is mislabeled. The years should read 1800-1890.

Question #10: Can you tell me where to find the Mortgage Indexes for Genesee County?
Answer #10: The Mortgage Index for Grantees (Mortgagees) for Genesee County is currently loaded at the browse points Genesee > Grantee index 1802-1912 A-G, Grantee index 1802-1912 H-R, and Grantee index 1802-1912 S-Z. The Mortgage Index for Grantors (Mortgagors) is located in the browse points Genesee > Grantor Index 1802-1912 A-G, Grantor Index 1802-1912 H-R, and Grantor Index 1802-1912 S-Z.

Question #11: There seem to be many record types missing from the Oneida County browse point. Where can these missing records be found? 
Answer #11: Many record types for Oneida County have been misplaced within the Herkimer County browse point , including Deeds, Grantee Indexes and Grantor Indexes.
The following Browse points are from Oneida County

Grantee Index 1791-1884 A-B Grantor Index 1791-1884 A-B
Grantee Index 1791-1884 C-D Grantor Index 1791-1884 C-F
Grantee Index 1791-1884 E-H Grantor Index 1791-1884 G-I
Grantee Index 1791-1884 Ho-L Grantor Index 1791-1884 J-K, M-Mi
Grantee Index 1791-1884 M-O Grantor Index 1791-1884 Mo-P
Grantee Index 1791-1884 P-Si Grantor Index 1791-1884 Q-S
Grantee Index 1791-1884 Sm-V Grantor Index 1791-1884 T-Z
Grantee Index 1791-1884 W-Z Grantor Index 1885-1912 A-C
Grantee Index 1885-1912 A-C Grantor Index 1885-1912 D-G
Grantee Index 1885-1912 D-G Grantor Index 1885-1912 H-L
Grantee Index 1885-1912 H-L Grantor Index 1885-1912 M-R
Grantee Index 1885-1912 M-R Grantor Index 1885-1912 S-Z
Grantee Index 1885-1912 S-Z

There are two sets of Deed records identified in the Herkimer County Browse point and they are intermingled. The ones from Oneida County begin the series with

Deeds 1791-1795 Vol 1-2
Deeds 1795-1797 Vol 3-4
Deeds 1796-1799 Vol 5-6
Deeds 1799-1801 Vol 7-8 and follow this sequence through Deeds 1900-1901 Vol 560

The Herkimer County series begins with

Deeds 1804-1807 Vol 1-2
Deeds 1807-1810 Vol 3-4
Deeds 1810-1813 Vol 5-6
Deeds 1813-1815 Vol 7-8 and follow this sequence through Deeds 1899-1902 Vol 171

Please NOTE: Oneida County was created from Herkimer County in 1798. All records preceding that date would correctly be located in the Herkimer County browse point.

Question #12: I am looking for pages in Jefferson County that are missing. Can they be found somewhere else?
Answer #12: Pages 395-404 that would fit between images 507 and 508 in the Jefferson > Deeds 1832 vol I2-K2 browse point were missed in the original digitizing of this film. They were refilmed and are located on images 292-296 in the same browse point.

Question #13: Where can I find the Kings > Grantor index 1683-1867 D1 records?
Answer #13: The Kings > Grantor index 1683-1867 D1 records are located starting with Image 569-818 of Kings > Grantor index 1945-1949 C.

Question #14: I am trying to view Deeds in the Livingston > Deeds 1863-1867 vol 68-69 browse point, but I am seeing Danish images instead. Where can I find the deeds?
Answer #14: There has been an incorrect film loaded at this browse point. Until the problem is corrected you may order and view film #0510068. See NOTE above.

Question #15: There are missing pages in Onondaga County. Are they available for viewing elsewhere?
Answer #15: At the browse point Onondaga > Grantee index 1794-1870 vol 4, pages 1544 and 1545 were missed in the original filming, so are therefore not available for viewing online, nor are they available on the original microfilm for viewing. They would fit between images 370 and 371.

Question #16: I am looking in St. Lawrence County for the Deeds 1877 vol 105 B and C. Are they available somewhere?
Answer #16: Because of the title listing in the catalog these records are listed as Deeds 1867-1877 vol 105B-105C and are found in that browse point.

Question #17: I am looking for the Schuyler County Index Books. Can you tell me where to find them?
Answer #17: The Schuyler County Index Books are not online at this time. Film ## 83484 can be ordered and viewed. See NOTE above.

Question #18: In the New York, Land Records, 1630-1975 > Tompkins > Grantee Index (Ithaca) 1860-1913 H-Z browse point I can’t find images from T-Z. Are these available?
Answer #18: In this browse point the records are not consistently alphabetical. Images 250-361 are images from Se-Z, Images 362-363 are blank, Images 364-398 begin again with St and have a random listing of records from Sn-W.

Question #19: The browse points for the Grantor index, A-Dqz, 1685-1899, or the Grantee index, A-Dqz, 1685-1899 in Ulster County seem to be missing. Can you tell me where to view these records?
Answer #19: The records are there but labeled slightly differently. They are labeled as Grantee Index 1685-1899 vol 1-4 and Grantor Index 1685-1899 vol 1-4 instead of with the letters like the others in the browse point are.

Question #20: I am looking for Grantor Indexes in Westchester County for Greenburgh. Can you tell me where to find them?
Answer #20: The browse points below in Westchester County have been incorrectly labeled as Grantee Indexes. They should be labeled as Grantor Indexes.

  • Grantee Index (Greenburgh) 1898-1907 vol 1
  • Grantee Index (Greenburgh) 1898-1931 A-C
  • Grantee Index (Greenburgh) 1898-1931 D-R
  • Grantee Index (Greenburgh) 1898-1931 S-Z
  • Grantee Index (Greenburgh) 1908-1917 vol 2
  • Grantee Index (Greenburgh) 1941-1957 vol 5, A-L
  • Grantee Index (Greenburgh) 1941-1957 vol 5, M-Z
  • Grantee Index (Greenburgh) 1958-1966 vol 6, A-M
  • Grantee Index (Greenburgh) 1958-1966 vol 6, N-Z

If you encounter additional problems with this collection, feel free to report them at support@familysearch.org. Please include the following information:

  • If searching a specific collection: please include the name of the collection; include all search criteria used, including name, event, dates and places.
  • If browsing this collection: please include the full path you followed to where the problem occurred. The browse path is located above the Image viewer window.
    For example: New York, Land Records, 1630-1975 > Bronx > Conveyances (New York) 1874 vol 1266-1293 > Image 6 of 826.
  • If you are reporting a technical issue: please include your operating system and browser version, such as Windows XP and Internet Explorer.

Your assistance will help ensure that future revisions will be considered.

Return to the New York, Land Records (FamilySearch Historical Records) Learn More page.

Return to the New York, Land Records, 1630-1975 collection at FamilySearch.org.


 

Need additional research help? Contact our research help specialists.

Need wiki, indexing, or website help? Contact our product teams.


Did you find this article helpful?

You're invited to explain your rating on the discussion page (you must be signed in).

  • This page was last modified on 15 November 2014, at 06:13.
  • This page has been accessed 1,941 times.