Hvordan indtaster jeg kinesiske navne i Family Tree?

Det er vigtigt at indtaste kinesiske navne korrekt i Family Tree for at sikre, at navnene vises, søges og udskrives korrekt.

Brug følgende tip til at indtaste kinesiske navne i Family Tree.

Indtast det primære eller foretrukne navn i afsnittet Livsbegivenheder eller i visning med første forfader

Du kan indtaste navne på personsiden eller fra den første forfaders anetavle.

  • Gå til Livsbegivenheder på personsiden. Klik ved siden af navnet på Rediger-ikonet . Klik igen på Rediger, foretag ændringerne og klik på Gem.
  • Klik på personens navn i visningen med første forfader. En detaljemenu dukker op til højre. Klik under afsnittet Fakta på Tilføj faktum. Klik på Alternativt navn, klannavn eller kastenavn.

Når du indtaster en persons navn i feltet Hanzi, så indtast efternavnet og fornavnet, der blev givet ved fødslen. Indtast pigenavnet for kvinder.

Brug den kinesiske sprogskabelon

Den kinesiske sprogskabelon har 2 sæt felter. Et sæt er til slægtsnavnet og fornavnet. Et separat sæt er til Hanzi og latinske tegn.

Sprogskabelonerne findes i rullemenuen over navnefelterne. Skift det fra det, der vises, til kinesisk.

Family Tree—Chinese Name Template

Indtast de kinesiske tegn for efternavnet og fornavnet. Systemet tilføjer automatisk mandarin pinyin stavemåden af navnet i det latinske felt. Hvis du ønsker en anden stavning, kan du erstatte den mandarinske pinyinstavning med den stavemåde, du foretrækker.

Indtast alternative navne i afsnittet Andre oplysninger.

Registrering af alle versioner af en persons navn har flere fordele:

  • Du bevarer vigtige fakta om personens liv.
  • Personen er lettere at finde i Family Tree. Systemet indeholder alternative navne i søgningen.
  • Slægtsforskere kan finde og genkende en person i historiske optegnelser, selv når optegnelser bruger forskellige versioner af personens navn. 

Typer af alternative navne

Hvis du bruger Family Tree på engelsk, er disse 4 typer alternative navne tilgængelige:

  • Også kendt som. Eksempler omfatter andre navne, som personen brugte, såsom navneændringer i forbindelse med flytning til et nyt land.
  • Fødselsnavn. Brug denne mulighed til at registrere navnet en person brugte, før vedkommende blev adopteret ind i en anden klan.
  • Giftenavn. Brug denne mulighed til at registrere det navn, en person brugte efter vielsen, hvis personen tog et andet navn.
  • Kaldenavn. Brug denne mulighed til at registrere kaldenavne, som personens forældre eller nære familiemedlemmer brugte.

Hvis du vælger den kinesiske sprogskabelon, har du også følgende muligheder:

  • Høflighedsnavn (字). Brug denne mulighed til at skrive det navn ned, som personen fik, da vedkommende blev voksen. Høflighedsnavnet blev givet af personens forældre eller af en privatlærer på den første skoledag. Efter vielsen adopterede nogle kvinder et høflighedsnavn til at bruge i stedet for deres fornavn. Når det er givet, erstattede høflighedsnavnet personens fornavn. 
  • Kunstnavn (號). Brug denne mulighed til at registrere personens professionelle navn, pseudonym eller pennenavn. Disse navne blev brugt af lærde, kunstnere, digtere og skribenter. 
  • Tabunavn (諱). Brug denne mulighed til at registrere personens tabunavn. I den kinesiske kultur bruges et tabunavn i stedet for et fornavn, når man taler eller skriver om ophøjede personer. 
  • Posthumt navn (諡). Dette er et æresnavn, der oprindeligt blev givet til kongelige og adelsmænd. I de seneste århundreder har almindelige mennesker også fået posthume navne. Posthume navne bruges næsten udelukkende i stedet for personens andre navne eller officielle titler, som personen brugte i livet. 

Relaterede artikler

Hvordan tilføjer jeg kaldenavne til Family Tree?
Hvordan skal jeg indtaste navne i Family Tree?
Hvordan indtaster jeg et navn på et andet sprog i Family Tree?
Hvordan indtaster jeg datoer fra klassiske kinesiske tekster i Family Tree?
Hvordan indtaster jeg kinesiske navne i Family Tree?

Var dette en hjælp?