New York Probate Records (FamilySearch Historical Records)/Known IssuesEdit This Page

From FamilySearch Wiki

Revision as of 19:19, 31 August 2012 by Jbuckner (Talk | contribs)


Known Issues

Question #1: Why does the browse section for New York, Probate Records, 1629-1971, Chautauqua list a number of records for Wills when many of them are Probate records?
Answer #1: The Chautauqua Wills Section has some records mislabeled as Wills when they are actually records of Probates of Wills. The problem has been reported and should be rectified in a future rework of the collection. We apologize for any inconvenience this may cause.


Question #2: Where are the Dower records for Madison County?
Answer #2: The Dower records were mistakenly placed in Monroe County. You will find them listed in the file titled: Monroe> Dower Records 1830-1880. We do not have Dower records for Monroe County.

Question #3: The images for Saratoga Wills for 1888-1890 are light. Is there a way to improve the legibility of these images?
Answer #3: When you find that images are too light, it sometimes helps to view the negative of the image. This is done by clicking on the word ‘Invert” found on the dark gray bar just above the image. In addition, clicking on the + by the word Zoom, found in that same dark gray bar, can enlarge the image and make it more legible.

Question #4: When searching New York County Letters of Administration 1808-1811 volume 10, I find images from volume 11 and volume 9. How can I find the records I am searching for?
Answer #4: Many of the sections labeled as Letters of Administration contain files from years other than those listed. Each document has a date near the end of the letter which can be helpful as you browse through these records. It would be wise to search the adjacent file folders if you cannot find the letter you are searching for. The misfiled letters appear to be grouped together in chronological order and are mixed in throughout the files. We apologize for the difficulty this causes when searching these records.

Question #5: When searching this collection for records from Dutchess County in the General index 1751-1934 S – Z, I find that the left side of the page containing the First and Last names of the individual has been cut off. Is there a way to view these names?
Answer #5: The book containing these records is an oversized volume. The right side of the page was scanned and then the left side was scanned. What makes going through the images confusing is that there are several duplicates and at times the first half of the image follows the second half. For example Image 15 is actually the second half of the record and image 17 is the first half of the record with image 16 being a duplicate of image 15.
The workaround: The best way to search these records at this time is by looking at the page number found in the upper right corner of the page on the right. Then look for the number, located in the “Filing Box #” column found on the immediate right of the “Surname” column, and comparing it with the previous or following image. This will show whether the image is the left side of the record, the right side or a duplicate of either.

Question #6: A search in Westchester County for Wills and Letters brings up the images for the records of the wrong person. How can I view the correct images?
Answer #6: The only way to view these images currently is to order film # 1562406 and view it at your local Family History Center. See Ordering Microfilm and Microfiche.

Question #7: Are there any Letters of Testamentary for Madison County?
Answer #7: Yes, the Letters of Testamentary for Madison County were incorrectly filed with the records from Monroe County. The following Letters of Testamentary filed in Monroe County are for Madison County:
1. Letters of Testamentary 1885-1894
2. Letters of Testamentary 1847-1870 vol B-C
3. Letters of Testamentary 1875-1885
4. Letters of Testamentary 1894-1899
5. Letters of Testamentary 1806-1890

Question #8: While searching Chautaugua County I find that what is listed as Wills is actually Probate of Wills. Which are Records of Wills and which are Probate of Wills?
Answer #8: The following files should be listed as Probate of Wills:
Wills, v. 3-4 1863-1872
Wills, v. 5-6 1872-1879
Wills, v. 7-8 1879-1884
Wills, v. 9-10 1884-1889
Wills, v. 11 1889-1891
Wills, v. 12 1891-1893
Wills, v. 13 1893-1895
Wills, v. 14 1895-1897
Wills, v. 15 1897-1899
Wills, v. 16 1899-1901

The following are Records of Wills:
Wills, v. 1-3 1830-1877
Wills, v. 4 1866-1870
Wills, v. 5-6 1870-1878

Question #9: In Ontario> Wills 1795-1814 Vol. 1-5 there are pages which are upside down and some images in reverse order. Can this be corrected?
Answer #9: This is not a filming error. In the original record there are upside down images and some of the pages were numbered in reverse order.

Question #10: When I click on Chenango > Probate records 1809-1829 I get Dower records and other miscellaneous records. Are the Probate records available?
Answer #10: The only way to view the Probate records for Chenango County for 1809-1829 is to order film number 826061 and view it at your local FamilySearch (previously Family History) Center. The Probate records will be item 2 on the film.

If you encounter additional problems with this collection, feel free to report them at support@familysearch.org. Please include the following information: 

  • If browsing this collection: please include the full path you followed to where the problem occurred. The browse path is located above the Image viewer window. For example: New York, Probate Records, 1629-1971 > Albany > Wills 1929-1802 vol AA-AB > Image 27 of 854.
  • If you are reporting a technical issue, please include your operating system and browser version, such as Windows XP and Internet Explorer. 

Your assistance will help ensure that future reworks will be considered.

Return to the New York Probate Records (FamilySeearch Hisotrical Records) Learn More page.

Return to the New York, Probate Records, 1629-1971 collection at FamilySearch.org.


 

Need additional research help? Contact our research help specialists.

Need wiki, indexing, or website help? Contact our product teams.


Did you find this article helpful?

You're invited to explain your rating on the discussion page (you must be signed in).