Hoe corrigeer ik het clanpad in Stamboom?

Het gele clanpad in de eerstevoorouderweergave volgt standaard de rechtstreekse patrilineale lijn tussen de eerste voorouder bovenaan en de focuspersoon onderaan. U kunt het clanpad zo nodig corrigeren om adopties of andere situaties te tonen waarbij het clanpad niet klopt.

Als het clanpad onjuist is, volgt u deze basisprocedure om het te corrigeren.

1. Voeg de ouders die in het clanpad horen te staan aan Stamboom toe.
  2. Selecteer de ouders die in het clanpad horen te staan als voorkeursouders.
  3. Voeg de eerste voorouder toe aan de persoon die in de clan hoort te staan.
  4. Keer terug naar de oorspronkelijke focuspersoon.

Tip: controleer voordat u deze stappen onderneemt goed of u deel uitmaakt van de clan van deze voorouder. Clanpadregels zijn specifieker dan andere genealogische relaties, dus zelfs als u verwant bent, is er mogelijk nog steeds geen verbinding.

(Facultatief) Kopieer het ID-nummer van de eerste voorouder.

Het ID-nummer van de eerste voorouder kopiëren vergemakkelijkt een deel van deze correctieprocedure:

1. Geef de eerste voorouder in de stamboom van de eerste voorouder weer.
  2. Klik op de tegel van de eerste voorouder op het ID-nummer dat onder de naam en de jaren staat.

Stap 1. Voeg de ouders aan Stamboom toe.

Zorg ervoor dat Stamboom de ouders bevat die in het clanpad horen te staan. Als iemand in een andere clan is geadopteerd, kunt u zowel de biologische als adoptieouders toevoegen.

1. Klik in de stamboom van de eerste voorouder op de tegel van de persoon die in het clanpad hoort te staan.
  2. Klik in het zijpaneel op Persoon bekijken.
  3. Scrol op de persoonspagina naar beneden naar Familieleden.
  4. Als de juiste ouders niet staan vermeld, klikt u op Ouder toevoegen en voegt u ze toe.

Stap 2. Selecteer de voorkeursouders.

In Stamboom worden de voorkeursouders gebruikt om het clanpad weer te geven. Als het clanpad via adoptieouders moet lopen, kies die dan als de voorkeursouders:

1. Scrol op de persoonspagina zo nodig terug naar beneden naar het gedeelte Familieleden.
  2. Zoek de adoptieouders op via wie het clanpad hoort te lopen.
  3. Klik op Voorkeur.

NB De optie Voorkeur verschijnt als iemand aan meer dan één ouderpaar is gekoppeld. Als iemand maar één ouderpaar heeft, zijn zij standaard de voorkeursouders.

(Facultatief) Stel de relatiesoort in.

In Stamboom geven relatiesoorten aan hoe ouders en kinderen verwant zijn. Een ouder-kindrelatie wordt standaard als biologisch ingesteld. U kunt deze in een adoptie-, pleeg-, voogdij- of stiefrelatie wijzigen.

Deze stap is niet vereist, maar wordt wel aanbevolen omdat gegevens in Stamboom daardoor behouden blijven en nauwkeuriger weergegeven kunnen worden.

1. Zoek in het gedeelte Familieleden de persoon in de tweede kolom op, die als kind met ouders vermeld staat.
  2. Klik op .
  3. Klik onder de gegevens van de vader op Relatiesoort toevoegen.
  4. Wijzig Biologisch in de juiste soort.
  5. Vermeld een reden waarom de gegevens correct zijn.
  6. Klik op Opslaan.
  7. Herhaal deze procedure voor de echtgenote.

Stap 3. Voeg de eerste voorouder toe.

Voeg de eerste voorouder toe aan de persoon naar wie het clanpad loopt.

1. Scrol op de persoonspagina naar boven en klik op Stamboom bekijken. U keert terug naar de stamboom van de eerste voorouder.
  2. Als de persoon die in de clan hoort te staan niet de focuspersoon is, zet hem of haar dan terug in die positie:
    1. Klik op de tegel van de persoon die in de clan hoort te staan.
    2. Klik in het zijpaneel op Stamboom bekijken.
  3. Klik in het berichtvenster op Eerste voorouder toevoegen.
  4. Klik op Op ID-nummer.
  5. Plak het ID-nummer van de eerste voorouder erin.
  6. Klik op Volgende.
  7. Klik op Overeenkomst toevoegen.
  8. Klik op OK.

(Facultatief) Ruim eventuele gegevensproblemen in het clanpad uit de weg.

Het clanpad wordt misschien niet gevonden als er gegevensproblemen in de geslachtslijn zijn. Veelvoorkomende problemen zoals duplicaten, lussen en foutieve relaties kunnen fouten veroorzaken. Zie Aanverwante artikelen om meer te weten te komen.

Stap 4. Keer terug naar uw oorspronkelijke focuspersoon.

U kunt nu weer naar uw oorspronkelijke focuspersoon terugkeren.

1. Klik op Recente personen.
  2. Klik op de naam van de persoon.

Het gele clanpad zou nu correct moeten worden weergegeven.

Hoe voeg ik in Stamboom stief-, adoptie- en pleegouders aan een kind toe?
Hoe stel ik in Stamboom de voorkeurspartner of -ouders in?
Hoe geef ik in Stamboom biologische, stief-, adoptie- en pleegrelaties aan?
Hoe los ik gegevensproblemen in Stamboom op?