Avgjøre om en kilde samsvarer med din avdøde slektning

source match Top Image.png

Det er ikke alltid lett å finne et samsvar. Her er litt veiledning fra eksperter for å hjelpe deg å finne ut om en opptegnelse samsvarer med en slektning eller ikke:

  • Spør deg selv: “Hvor godt samsvarer kilden med de viktige datoene, stedene og relasjonene som allerede finnes i Slektstre?”
  • Spør deg selv: “Finnes det nok opplysninger til å konkludere med at opptegnelsen og Slektstre beskriver samme person?” Noen dåpsopptegnelser nevner for eksempel en mors eller fars navn, men ingen annen viktig informasjon, for eksempel alder eller fødselsdato. Selv om et navn er viktig, er det aldri lurt å konkludere med at en kilde handler om en bestemt person i Slektstre basert på bare navnet.
  • Spør deg selv: “Er det noen store, røde flagg her?” Vurder for eksempel en situasjon der de fleste av detaljene i opptegnelsen synes å samsvare med Slektstre – med unntak av fødselsåret, som bommer med 15 år. I så fall kan opptegnelsen faktisk være for en fetter eller kusine.
  • Spør deg selv: “Hvor pålitelig er denne opptegnelsen?” Generelt sett er en historisk opptegnelse som ligger nærmest hendelsen den mest pålitelige. En fødselsopptegnelse er for eksempel mer pålitelig for fødselsopplysninger enn en dødsopptegnelse som også kan inneholde fødselsinformasjon.

Husk til slutt at feil kan være mer vanlig i visse typer opptegnelser enn i andre. En som foretok folketellinger kan for eksempel ha skrevet ned navn uten å spørre hvordan man staver dem riktig. Eller en persons alder kan ha vært omtrentlig.
På en fødselsattest kan du derimot forvente at slike detaljer er mer pålitelige.

Var dette nyttig?