Hur ändrar jag status från avliden till levande i Släktträdet?

Skydd av privatlivet för individer och familjer är en högsta prioritet på FamilySearch.

Processen att ändra status för en uppteckning i Släktträdet från avliden till levande fungerar olika beroende på vem som bidrog med uppteckningen och hur många som bidragit. När du ändrar uppteckningen från avliden till levande blir uppteckningen bara synlig för dess bidragsgivare. Om du är den enda bidragsgivaren är det bara du som ser den. Om du inte är en bidragsgivare eller om uppteckningen har flera bidragsgivare är processen mer komplicerad.

Medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga kan ibland se en levande person som avliden. Om du stöter på en av dessa situationer, vänligen kontakta oss:

• Personens matrikelkort i kyrkan har felaktigt markerats som avliden.
  • Slutförandet av tempelarbetet markerade felaktigt personen som avliden.

Innan du börjar

Se till att dina kontoinställningar innehåller en giltig e-postadress eller ett giltigt telefonnummer. Båda kan vara till hjälp i arbetet med att ändra individens status. Om du använder en surfplatta föreslår vi att du använder mobilappen Släktträdet i stället för webbplatsen.

Steg (på webbplatsen)

Om du är den enda bidragsgivaren:

1. Navigera till personsidan för den individ som lever.
  2. Klicka på fliken Detaljer .
  3. I avsnittet Vitala uppgifter, bredvid det angivna dödsdatumet, klickar du på ikonen Redigera .
  4. I rutan som öppnas klickar du på cirkeln med etiketten Levande.
  5. Ange hur du vet att personen fortfarande lever.
  6. Klicka på Spara.

Ordet "Levande" visas nu i fältet Död och bannern Privatperson visas högst upp på personsidan. Uppteckningen är nu bara synlig för dig.

Om du inte är den enda bidragsgivaren:

1. Navigera till personsidan för den individ som lever.
  2. Klicka på Detaljer
  3. I avsnittet Vitala uppgifter, bredvid det angivna dödsdatumet, väljer du Redigera.
  4. I rutan som öppnas klickar du på cirkeln med etiketten Levande.
  5. Ange hur du vet att personen fortfarande lever.
  6. Klicka på Spara.
  7. Ange en förklaring till systemadministratören för att granska din begäran. Vänligen ange följande information:
    • Din relation till individen som behöver uppmärksamhet
    • Hur du vet att personen lever
    • Om möjligt, den levande personens nuvarande fysiska adress
  8. Klicka på Skicka.

En begäran skickas nu till FamilySearch Support. En systemadministratör granskar din begäran och vidtar lämpliga åtgärder.

Steg (mobilapp)

Om du är den enda bidragsgivaren:

1. Gå till personsidan för individen som lever.
  2. Tryck på Detaljer.
  3. I avsnittet Vitala uppgifter trycker du på dödsdatumet.
  4. Längst till höger på skärmbilden trycker du på Redigera.
  5. Beroende på din enhet, trycker du antingen på cirkeln eller rektangeln med etiketten Levande.
  6. Ange hur du vet att personen fortfarande lever.
  7. Tryck på Spara.

Ordet "Levande" visas nu i fältet Död och bannern Privatperson visas högst upp på personsidan. Uppteckningen är nu bara synlig för dig.

Om du inte är den enda bidragsgivaren:

1. Navigera till personsidan för den individ som lever.
  2. Tryck på Detaljer.
  3. I avsnittet Vitala uppgifter, trycker du på dödsdatumet.
  4. Längst till höger på skärmbilden trycker du på Redigera.
  5. Beroende på din enhet trycker du antingen på cirkeln eller rektangeln med etiketten Levande.
  6. Ange hur du vet att personen fortfarande lever.
  7. Tryck på Spara.
  8. Ange en förklaring till systemadministratören som kan granska din begäran. Vänligen ange följande information:
    • Din relation till individen som behöver uppmärksamhet
    • Hur du vet att personen lever
    • Om möjligt, den levande personens nuvarande fysiska adress
  9. Klicka på Skicka.

En begäran skickas nu till FamilySearch Support. En systemadministratör granskar din begäran och vidtar lämpliga åtgärder.

Steg (Släktträdet Lite)

Om du är den enda bidragsgivaren av information:

Gå till personsidan för den person som lever.

1. Klicka först på dödsdatumet och sedan på Redigera.
  2. Klicka på cirkeln med etiketten Levande.
  3. Ange hur du vet att personen fortfarande lever.
  4. Klicka på Spara.

Ordet "Levande" visas nu i fältet Död och bannern Privatperson visas högst upp på personsidan. Uppteckningen är nu bara synlig för dig.

Om du inte är den enda bidragsgivaren:

1. Gå till personsidan för den individ som lever.
  2. Klicka först på dödsdatum och sedan på Redigera.
  3. Klicka på cirkeln med etiketten Levande.
  4. Ange hur du vet att personen fortfarande lever.
  5. Klicka på Spara.
  6. Ange en förklaring till systemadministratören som kan granska din begäran. Vänligen ange följande information:
    • Din relation till individen som behöver uppmärksamhet
    • Hur du vet att personen lever
    • Om möjligt, den levande personens nuvarande fysiska adress
  7. Klicka på Skicka.

En begäran skickas nu till FamilySearch Support. En systemadministratör granskar din begäran och vidtar lämpliga åtgärder.

Samarbeta med en systemadministratör

Administratören kan kontakta dig för att fråga efter den levande personens fysiska adress. Adressen hjälper administratören att verifiera personens levande ställning.

Om administratören gör uppdateringen och du inte längre kan se personens uppteckning i Släktträdet, kan du lägga till personen.