Hur ångrar jag en sammanslagning i Släktträdet?

Eftersom FamilySearch samarbetar mycket kan personer av misstag slå samman uppteckningar för två separata personer. När du eller en annan användare av Släktträdet slår ihop dubblettuppteckningar, blir en av dem kvar i Släktträdet. Systemet arkiverar den andra. Om ingen har redigerat en profil efter sammanslagningen kan du ta bort sammanslagningen av profiler. Om någon har redigerat profilen efter sammanslagningen kan du återställa den borttagna personen.

Steg (på webbplatsen)

1. I den övre menyn klickar du på Släktträdet och sedan på Trädet.
  2. Leta reda på personen som du vill ta bort sammanslagningen av.
  3. Klicka på personens namn. I detaljinformationen som dyker upp klickar du på personens namn igen. Du letar dig fram till Trädprofil för personen.
  4. Klicka på fliken Detaljer.
  5. Hitta rutan Senaste ändringarna.
  6. Klicka på Visa alla.
  7. Hitta sammanslagningen. Leta efter "Sammanfoga" på vänster sida.
  8. När du hittar hopslagningen tittar du längst till höger på den ändringen:
    • Om du kan ångra sammanslagningen automatiskt är alternativet Separera tillgängligt.
    • Om du inte kan ångra hopslagningen automatiskt är alternativet Separera inte tillgängligt. Återställ den borttagna personen i stället.
  9. Om alternativet Separera inte är tillgängligt, följ då de här stegen:
    1. Klicka på Separera.
    2. Granska den information som du vill återställa.
    3. Klicka på Separera igen.
  10. Om alternativet Separera inte är tillgängligt följer du de här stegen för att återställa den raderade personen:
    1. Klicka på den raderade personens namn.
    2. Klicka på Person.
    3. Klicka på Återställ person.
    4. Ange en motivering.
    5. Klicka på Återställ.
    6. Kontrollera båda uppteckningarna. Försäkra dig om att båda har korrekt information. I vissa fall måste du ta bort information från en post och lägga till den i en annan.

Steg (mobilapp)

1. Navigera till personen som sammanfogades.
    2. Tryck på de 3 prickarna uppe till höger.
    3. Android: Tryck på Senaste ändringarna. Apple iOS: Tryck på Mer och sedan på Senaste ändringarna.
    4. Leta efter en ändring som är markerad i grönt (iOS) eller blått (Android). Lägg märke till ordet "Sammanfoga" högst upp i ändringen.
    5. Tryck på Separera. Om du inte kan dela upp posten visas ingen knapp för att dela upp den.
    6. Förklara varför och tryck på Separera.
    7. Rutan är nu brun och det står "Ta bort sammanslagning". Om du vill granska information om den återskapade posten trycker du på namnet under Återställd person.

Steg (Släktträdet Lite)

Family Tree Lite tillhandahåller inte ett alternativ som låter dig lösa felaktiga sammanslagningar.