Vad är motiveringar i Släktträdet?

I Släktträdet hjälper motiveringar andra att förstå dina ändringar och kan bidra till att förhindra felaktiga redigeringar i framtiden. På vissa ställen i Släktträdet kan du välja en föreslagen motivering.

Motiveringarna är inte platsen för att föra en dialog eller debatt med andra användare. Använd funktionen Diskussioner för att ställa frågor eller begära information från andra användare.

Tips för effektiva motiveringar

• Skriv tydligt. Använd fullständiga meningar.
  • Var kortfattad. Motiveringar har en begränsning på 2 000 tecken.
  • Undvik "jag"-satser. Skriv istället i tredje person (t.ex. "Folkräkningen visar...").
  • Håll din ton professionell och neutral.
  • Fokusera förklaringen på förfadern och de källor som stöder informationen.
  • Ange vilken information källorna tydligt stöder och vilken information som fortfarande behöver källor. Ange till exempel att födelsemånaden och födelseåret kommer från en folkräkning.
  • Identifiera de källor du använde. Bifoga om möjligt källorna till personen och tagga källorna till den information som de stöder.
  • Om uppteckningarna innehåller motstridiga eller felaktiga uppgifter förklarar du varför du anser att en version är den mest korrekta.
  • Om informationen motsäger familjens berättelser, förklara varför du tror att din information är mer korrekt än berättelserna.
  • Om du har fått eller uppskattat information, förklara hur du kom fram till din slutsats.
  • Om du tar bort information, förklara varför du raderade den och inte korrigerade informationen.
  • Peka på relevanta diskussioner.
  • Be någon att läsa din motivering för att se till att du kommunicerade tydligt.

Exempel på motiveringar

• Begravning: Dokumentet innehåller bevis på gravplatsen och [nyckelinformation om gravmarkören].
  • Folkbokföring (England, Irland, Wales): Detta register innehåller bevis på [händelse]år och allmän [händelse]-plats.
  • Dop:
    • För barnet: Detta dokument innehåller bevis på dopdatum och dopplats, tillsammans med föräldrarnas namn.
    • För föräldern: Det här dokumentet innehåller bevis på [förälderns namn]s relation till [barn] och [make/maka].
  • Folkräkning: Denna folkräkningsdeklaration ger bevis på hemvist, födelseort, ungefärligt födelseår och [ange annan viktig information om tillämpligt].
  • Utkast till registrering: Dokumentet innehåller bevis på [lista nyckelinformation].
  • Äktenskap: Detta vigselbevis innehåller bevis på datum och plats för vigseln och [viktig information i registret].
  • Slå ihop: All viktig information och alla relationer matchar.
    • Obs!: Skärmen där du anger en orsakssats för en sammanslagning innehåller flera exempel. Du kan antingen klicka på en föreslagen motivering att använda, eller ange din egen.
  • Inte en matchning: [ID-nummer] är en annan person än [ID-nummer] eftersom [orsak].

Redigera motiveringar

Du kan redigera motiveringar på källor som är kopplade till en person.

1. Klicka på en källrubrik eller Visa källa under rubriken.
  2. Längst ner kan du klicka på Lägg till eller Redigera motiveringar.
  3. Den ursprungliga instruktionen visas fortfarande i ändringslistan.