Hur rättar jag till klansläktlinjen i Släktträdet?

Som standard följer den gula klansläktlinjen, som visas i vyn Första förfader, den direkta patrilinjära släktlinjen mellan den första förfadern längst upp och fokuspersonen längst ner. Du kan rätta till klansläktlinjen om det behövs för att visa adoptioner eller andra situationer där klansläktlinjen inte är korrekt.

Om klansläktlinjen är felaktig följer du den här grundläggande processen för att rätta till den.

1. Lägg till de föräldrar som ska vara i klansläktlinjen till Släktträdet.
  2. Välj de föräldrar som ska vara i klansläktlinjen som föredragna föräldrar.
  3. Lägg till den första förfadern till personen som ska tillhöra klanen.
  4. Gå tillbaka till den ursprungliga fokuspersonen.

Tips: Innan du går igenom de här stegen bör du dubbelkolla att du är en del av den här förfaderns klan. Reglerna för klansläktlinjen är mer specifika än andra genealogiska relationer, så även om du är släkt så kanske de ändå inte är sammankopplade.

(Valfritt) Kopiera den första förfaderns id-nummer.

Genom att kopiera den första förfaderns id-nummer blir en del av den här rättelsen lättare:

1. I antavlan för första förfadern visar du den första förfadern.
  2. På den första förfaderns panel klickar du på id-numret som visas under namnet och åren.

Steg 1. Lägg till föräldrarna i Släktträdet

Se till att Släktträdet innehåller de föräldrar som ska vara i klansläktlinjen. Om en person adopterades in i en annan klan kan du lägga till både de biologiska och adopterade föräldrarna.

1. I antavlan för första förfadern klickar du på panelen för personen som ska vara i klansläktlinjen.
  2. På sidopanelen klickar du på Visa person.
  3. På personsidan skrollar du ner till Familjemedlemmar.
  4. Om rätt föräldrar inte listas klickar du på Lägg till förälder och lägger till dem.

Steg 2. Välj de föredragna föräldrarna.

Släktträdet använder de föredragna föräldrarna för att visa klansläktlinjen. Om klansläktlinjen ska gå genom adoptivföräldrar, väljer du dem som föredragna föräldrar:

1. På personsidan skrollar du tillbaka ner till delen Familjemedlemmar om det behövs.
  2. Hitta adoptivföräldrarna genom vilka klansläktlinjen bör gå.
  3. Klicka på Föredragna.

Obs: Det föredragna alternativet visas när en person är länkad till fler än en uppsättning föräldrar. Om en person bara har en uppsättning föräldrar är de automatiskt föredragna föräldrar.

(Valfritt) Ange släktskapsrelationstyp.

I Släktträdet identifierar släktskapstyper hur föräldrar och barn är släkt. Som standard anger Släktträdet en förälder/barnrelation som biologisk. Du kan ändra det till adoptivbarn/-förälder, fosterbarn/-förälder, vårdnadshavarskap eller styvbarn/-förälder.

Det här steget, även om det inte krävs, rekommenderas eftersom det gör att Släktträdet kan bevara och presentera information på ett mer korrekt sätt.

1. I delen Familjemedlemmar hittar du personen i den andra kolumnen, listad som ett barn med föräldrar.
  2. Klicka på .
  3. Under faderns information klickar du på Lägg till släktskapsrelationstyp.
  4. Ändra Biologisk till rätt typ.
  5. Skriv in anledningen till varför uppgiften stämmer.
  6. Klicka på Spara.
  7. Upprepa den här processen för makan.

Steg 3: Lägg till den första förfadern.

Lägg till den första förfadern till personen där klansläktlinjen bryts.

1. På personsidan skrollar du längst upp och klickar sedan på Visa släktträd. Du förs tillbaka till den första anfaderns antavla.
  2. Om personen som ska tillhöra klanen inte är fokuspersonen, återför du honom eller henne till den positionen:
    1. Klicka på panelen för personen som ska tillhöra klanen.
    2. I sidopanelen klickar du på Visa släktträd.
  3. I meddelanderutan klickar du på Lägg till första förfader.
  4. Klicka på Efter id-nummer.
  5. Klistra in den första förfaderns id-nummer.
  6. Klicka på Nästa.
  7. Klicka på Lägg till matchning.
  8. Klicka på OK.

(Valfritt) Rensa bort eventuella dataproblem i klansläktlinjen.

Systemet kanske inte hittar klansläktlinjen om det finns dataproblem inom släktlinjen. Vanliga problem som dubblettpersoner, cirkelformat släktskap och släktskapsfel kan orsaka fel. Se relaterade artiklar för att lära dig hur du ska göra.

Steg 4. Gå tillbaka till din ursprungliga fokusperson.

Du kan nu gå tillbaka till din ursprungliga fokusperson.

1. Klicka på Senaste.
  2. Klicka på personens namn.

Den gula klansläktlinjen ska nu visas korrekt.