Hur du förstår dina sökresultat i Utforska historiska bilder

0:00 / 0:00
videoCompanion
Searching FamilySearch Record Images That Haven't Been Transcribed

Utforska historiska bilder låter dig söka i alla historiska bilder som finns på FamilySearch. Här är svaren på några av våra mest ställda frågor.

Varför får jag bara noll resultat?

Du kanske angav för mycket information. Systemet utför en exakt sökning. Du ser bara resultat som exakt matchar dina kriterier.

Försök att börja med bara en plats och se hur många resultat du får. Ange namnet på ett län, en stat eller en provins, till exempel, eller kanske ett land. När du anger orten klickar du på den standardiserade versionen som visas under sökfältet.

Använd sökfilter för att begränsa dina resultat.

Varför har vissa resultat felaktiga etiketter?

Anledning 1: Fotografen gjorde ett misstag. I många fall är fotograferna volontärer och talar inte språket som används i uppteckningarna.

Anledning 2: Före digitala kameror sattes ofta olika grupper av uppteckningar in på en enda mikrofilm. Följaktligen beskriver etiketten bara en del av filmens innehåll.

När du ser felaktiga etiketter klickar du på Feedback till vänster på sidan för att varna utvecklarna om felet.

Varför har vissa resultat breda och generiska etiketter?

Breda och generiska etiketter är vanligare på mikrofilmer som skapats före uppfinningen av digitalkameror. Mikrofilm var dyrt, så innehåll som inte var kopplat till varandra slogs ibland ihop på samma film.

Fotografen kan till exempel ha använt statens namn för att beskriva en mikrofilm med uppteckningar från olika städer i staten. I vissa fall användes en fras som "Personuppgifter" för att beskriva en mikrofilm med en kombination av födelse-, vigsel- och dödsuppteckningar.

Varför har vissa resultat flera objekt eller uppteckningar?

Innan digitalkameror kunde kameraoperatörer lägga flera skivtyper på samma film för att spara film. FamilySearch arbetar på att separera objekten och göra det lättare att bläddra bland dem.

Kan jag sortera sökresultaten?

Systemet har ingen sorteringsfunktion. Resultat visas i en tabell, vilket gör dem lättare att skanna.

För att begränsa dina resultat klickar du på Förfina sökning högst upp i dina sökresultat. Använd filtren till höger. Vi rekommenderar att du lägger till filter gradvis. För många filter kan göra att du förlorar resultat som kan vara bra.

• Om du söker efter en ort med underplatser använder du filtret Platser inom. Klicka på Visa alla [nummer] och klicka på en ort.
  • Använd fältet Datum för att begränsa resultaten efter datum. När du anger ett datum eller intervall klickar du på den standardiserade versionen.
  • Klicka på nedåtpilen i fältet Livshändelse och klicka på en tillgänglig händelse. När du har klickat på en bred händelse ser du ytterligare filter. Du kan klicka i rutorna och välja ett eller flera ytterligare filter.

För fler filter klickar du på Visa avancerad sökning.

• Klicka i fältet Dokumenttyp. Klicka på ett objekt i listan.
  • Ange ett nyckelord.
  • Fältet Skapare låter dig begränsa resultatet till en viss skapare av uppteckningar.
  • I fältet Förvaltare kan du begränsa resultaten till en viss förvaltare av uppteckningar.
  • I fältet Bildgruppnummer (DGS) kan du ange ett DGS-nummer.