Titta på referensbilder sida vid sida när du indexerar

Du kan jämföra bilden du indexerar med andra bilder i projektet. De andra bilderna kallas för ”referensbilder”. Du kan se referensbilder precis bredvid bilden du indexerar.

Det är till hjälp att använda referensbilder i följande omständigheter:

• Du behöver hjälp att tyda handstilen. Du kan ha hjälp av att jämföra en bokstav eller ett ord som du har svårt att tyda med en liknade bokstav eller ett liknande ord i en annan uppteckning.
  • Uppteckningen som du indexerar sträcker sig över mer än en sida. Du behöver se båda bilderna samtidigt för att det ska bli rätt när du indexerar uppteckningen.

Gör så här för att förflytta dig mellan bilderna i bunten:

1. Öppna fönstret Referensbilder på något av följande två sätt. Fönstret Referensbilder öppnas till höger om bilden som du indexerar. Det visar nästa bild i bunten.
    • Klicka på menyn Inmatningsläge och välj Visa referensbilder.
    • Klicka på ikonen Referensbilder som finns i det övre vänstra hörnet under verktygsraden. Den ser ut så här:
  2. För att bläddra igenom bilderna i din bunt klickar du på knapparna < och > i fönstret Referensbilder.
  3. För att se referensbilder från den föregående bunten, din nuvarande bunt och nästa bunt, följ de här stegen:
    1. Klicka på Min bunt längst ner i fönstret Referensbilder. Bildgalleriet öppnas och visar miniatyrer av alla tillgängliga referensbilder.
    2. Klicka på miniatyren av den bild som du vill se. Miniatyren markeras och hela bilden visas ovanför. (Obs: Om du arbetar med den första eller sista bunten i en film kan inte bildgalleriet visa föregående eller nästa bild eftersom bilderna i bunten ligger i början eller i slutet av filmrullen.)
    3. När du är klar med bildgalleriet, klickar du på triangeln som finns ovanför det. Då döljs bildgalleriet så att du kan använda hela fönstret för din bild.
  4. Om det behövs kan du justera bildens storlek och kontrast. Storleken och kontrasten fungerar på samma sätt på båda sidorna av skärmbilden, men varje sida kan anpassas individuellt. Se Hur man gör en indexeringsbild lättare att läsa genom att justera ljusstyrka och kontrast och Ändra bildstorlek i FamilySearch Indexering.
  5. För att stänga fönstret Referensbilder klickar du på X i övre högra hörnet av fönstret.